Black Friday and Cyber Monday

criss

Cam tot ce începe cu zile negre are o conotație și percepție negativă. Toamna si in special Octombrie a colectat multe zile negre, care au afectat intreaga lume, de la Joia Neagra din 24 Oct, 1929 cand a inceput marea criza economica, Marțea neagra, o saptamana mai tarziu cand au cazut piețele, Lunea Neagra,  19 Oct, 1987 cand Dow Jones a avut cea mai puternica scadere intr-o zi si lista poate continua cu evenimente locale, punctuale care au marcat istorii și colectivități.

Black Friday are mai multe povești de care se leaga numele. Cert e că s-a născut in US,  si e marcată ca următoarea zi după Ziua Recunoștinței (care este a patra joi din Noiembrie), când începe neoficial și sezonul cumpărăturilor aferente sarbatorilor de iarnă. Una din povești, spune că până in jurul anului 1980, cei mai mulți retaileri înregistrau pierderi financiare, aproape tot anul (Ianuarie-Noiembrie), reușind să facă profit doar in perioada sărbătorilor de iarnă. Una din practicile contabile la vremea respectivă, întrucat se lucra cu cerneala și caiet, era să se folosească cerneala roșie pentru cash negativ și cerneală neagră pentru cash pozitiv. Astfel Black Friday marca ziua în care retailerii începeau să foloseasca cerneala neagra in contabilitate si să marcheze profiturile.

O alta poveste descrie și perspectiva angajaților care munceau până la epuizare, dar nimeni nu a cumpărat-o.

În Romania, WikiPedia spune ca eMag si Flanco au adus conceptul in 2011. Iar de atunci evenimentul s-a extins și a crescut exponențial. Anul trecut cel mai mult a vandut Media Galaxy de vreo 73 mil eur, urmat de eMag cu vreo 45 mil Eur, care vineri la ora 15, anuntase ca s-a atins deja acel prag. E un concept destul de haotic implementat în România, ceea ce face ca datele sa nu poată fi chiar comparabile dincolo de cifre brute. Nu se respecta întru totul ziua de Black Friday, unii încep mai devreme, la alții durează un weekend sau o săptămână, s-au înregistrat destul de multe cazuri de lipsa de fair play din partea comercianților, servere picate, customer service nepregătit, necomunicativ și un social media destul de agitat.

Diferența fața de conceptul american, e ca in State, Black Friday implica foarte mult retailerii din offline, ceea ce ajuta foarte mult economia reală. O altă poveste legată de nume fiind dată de poliția din Philadelphia, când in 1966 s-au blocat complet strazile din centrul orașului iar magazinele erau ultra-aglomerate.

Pentru a veni și în completarea business-ului de retail din online,  in US, Federația Națională a Retailerilor, care are un consiliu, board of directors și un think tank care face advocacy, cercetare de piață și market&community building, a creat in 2005 conceptul de Cyber Monday, lunea imediat urmatoare după Ziua Recunoștinței, dar fix 24 ore pentru online discount shopping, deși portalul e deschis tot timpul anului. Conceptul este deja internațional și foarte bine organizat. Vă invit chiar sa dați o tură, ca să trageti cu ochiul despre ce înseamna antreprenoriat organizat dincolo de idei mărețe despre cum să mulgi consumatorul in mod creativ si agresiv.

 

P.S Once you go black, you will miss the rainbow

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *