Dacă ai bea o Coca Cola din altă sticlă, înseamnă că ai bea o Coca Cola neasumată?

Îmi tot apare prin feeduri campania ‘the next big vlogger’, o campanie organizată de Coca Cola, probabil în parteneriat cu Global Entertainment. Dacă ești un analist bun, înainte de toate și despici firul in patru, băieții au facut o treabă deșteaptă în ceea ce priveste businessul. Își construiesc piața, își produc ‘influencerii’, acest cuvant total neapreciat de mine, astfel încât să acopere diferențialul pe nișe, de vârstă, de interese, de moment. Asta înseamnă capitalizare și inițiere către dezvoltare, indiferent care e nivelul, crează sinergii, coagulează ‘bălți de pești’ care se hrănesc cu conținut și care pot migra de la un influencer sau trendsetter la altul, rămânând totuși în același pool. 

  Așa funcționează the big league, in entertainment, sport, fashion și chiar in industrii unde marile companii și-au construit sateliți de business, școli, branduri care sa concureze între ele, deși au același sponsor.

Că suntem in era tehnologiei și că totul se mișcă mult prea repede, este un cliché. Un cliché atât de folosit, încât nimeni nu îi mai dă atenție ca valoare de impact multidimensional. Observăm, pe alocuri ne bucurăm, pe deoparte criticăm, unii analizează, alții se implică. Iar social media, funcționează exact ca valurile unui ocean. Trebuie să te prinzi rapid că nu contează cât de mult te reinventezi, cât de bine comunici sau cât de constant, you only have one wave and you can ride as long as the beach is wide and the quantum energy created is strong. Apoi funcționeaza inerția, comfortul și starea.

În realitatea imediată și aparentă, fiecare dintre noi ia decizii bazate pe informațiile disponibile, in business sau in viața personală. Ne ajută să ne găsim argumente, să ni le susținem sau să credem ca am invățat din greșeli, ba chiar să dormim mai bine cu o conștiință impăcata că am făcut tot ce se putea, in situația dată. Nu e chiar ușor sa te gândești cum ar fi fost dacă ai fi știut mai  mult, dacă te-ai fi informat mai bine, și ce înseamna acest mai mult și mai bine, unde trasezi limita în care lucrurile pe care le știi te ajută sau nu să iți definești un plan de acțiune, prin care chiar să poți mitiga riscurile neștiinței. Nu de puține ori, cu toții am primit sfatul “te gandești prea mult” sau “nu te mai gandi la asta”. E adevarat, exista momente și lucruri care vin fie din experiență, fie din instinct care blochează acțiunea sau decizia, iți pot da semne de îndoială asupra gândirii proprii, indiferent cât te chinui să gândești pozitiv sau să dai vina pe alte conjuncturi, ajutat intens de cărți de dezvoltare personală, mai ales scrise de cei care au luat drumul vorbelor fără fond ca o menire lesne și lipsită de responsabilități.

Astfel, încurajați de second-guessuri,  în lipsa unor repere, se crează un haos, mental, social, apare teama, iritarea, întarzie deciile, crește ipocrizia, scade productivitatea claritatea, apar conflictele, se ascut baionetele, se împart taberele, se despart prieteniile, se arunca cuvinte grele, unele cu substanță, altele cu venin. Se agravează situația. Se nasc ceea ce în literatura critică, chiar și in business, se numesc dinozaurii, adică, îngreunați de bagajele ideologice, fie ele chiar si banal de superficiale, cei mai mulți nu se pot adapta schimbărilor, care culmea, sunt independente de credința că ne facem viitorul așa cum visăm. Ce să îi faci, dacă asculți inculți și ignori “haterul” care iți spune ca nimic nu e ceea ce pare.

Era internetului a dat exemple de la giganți ca Yahoo, la mici pui de entreprenozauri, că nu poți să îmbunătățești ceea ce trebuie să schimbi, sau să fie schimbat. Și atunci care e figura? Cum supraviețuim? Cum creștem? Ce invățăm? Pe cine sau pe ce ne bazăm? Alternativ, pe incercate? Aleator, poate e cu noroc? Ne rugăm, poate e divinitatea cu noi și totuși ne iese? Stiți cuvantul acela megarepetat, numit sustenabilitate? Eh, de la biologie la business, politică sau fizică nucleară, obiectivele majore ale omenirii au fost realizate pe straturi, pe colțuri, pe frame-uri, bazate pe nimic altceva decat pe asumpția de creștere și dezvoltare. Nu poți să trăiești sau să supraviețuiești singur fară specie, ca business fara piață, ca leader fara comunitate.

 

Live and let live, este singura filosofie care a adus eroare și eșec, în absolut toate domeniile. Este o strategie bolnăvicioasă, vicioasă, care crește hydre și caracatițe, de cele mai multe ori îmbrăcată în hainele cele noi ale împăratului. Superbe, fir de aur, tailor made with love. Conflictul sau adversitatea, ca să nu pară un termen agresiv, este cel care nu te lasă să cazi in păcatul iluziei, neștiintei și ignoranței și care te fac un mic brontosaur al timpului. Cei care știu acest secret, nu se dau în lături de la a înfrunta adversitatea, de a deveni mai buni, mai puternici. Cei atârnați de stâlpii ipocriziei sau ignoranței, vor fi primii care vor abandona vaporul, vor ignora clopotele, vor blama haterii, vor strânge compasiuni de la cei asemenea și se vor descotorosi de cei care le pot releva castelul de nisip.

Revenind la exemplul inițial, Global Entertainment este un model de business, dincolo de ideea de antreprenoriat, replicat, care demonstreaza încă o dată că nu trebuie întotdeauna să reinventezi roata ci doar sa adaptezi motorul sau caroseria. Înseamnă sa înțelegi noțiunea de business, dincolo de entertainment ca instrument de fun, ca și in muzică sau alte forme de artă care au descoperit managementul, și să ai dropsul de inteligență pentru a-ți crea propria piață, integrand creatorii de produs, competitorii, sponsorii și consumatorii în același frame. Pe principiul, faci o plăcintă mai mare decât să imparți un ștrudel.

Ca să argumentez cu un exemplu relevant, pentru sceptici mai ales, o sa iau un studiu de caz, fotbalul, pe cât de cunoscut ca sport, pe atat de complex ca business. Evident nu vorbim de liga I. In NFL (Superbowl) și Champions League, 75% din timp se alocă inside, în săli de conferință, săli de proiecție, coaches unu la unu, debate-uri, teme, biografii. Toți jucătorii știu să joace fotbal, însa ceea ce ei vor, e sa joace smart. Structura unei echipe din liga superioară, are inclusiv divizii precum cea de operațiuni de proiecții video, baze de date cu videocuts ale fiecărui jucător din istorie, servere si echipamente electronice de calitatea Hollywoodului pentru a studia jocul si tactica adversarilor. In fiecare săptămână fiecare jucător primește montaje video cu toți ceilalti jucători din echipa cu care vor avea următorul meci, are de studiat rapoarte și de făcut teme . Fiecare echipă are scouti profesioniști a căror job este să analizeze în timp real, chiar și în timpul jocului, care este tactica adversarilor, barierele psihologice, punctele forte, procesul de luare a deciziilor sau triggerele de acțiune în diverse situații. Cei mai mulți dintre acești profesioniști sunt foști jucători. Jucători deștepți.

Ce treabă are cu exemplul de mai sus? Păstrăm paralele, lucrăm paradigmele. În timp ce în baltă, fanii ronțăie popcorn la conținut SuperBowl sau Vacanța Mare, dacă nu ințelegi că nu poți fi jucător, leader, influencer sau trendsetter for a lifetime, nu ai ințeles nimic în viață. Ce poți să faci însă, este ceea ce se numește capitalizarea experienței și leverage pe alte instrumente care să se transforme în active în viitorul apropiat. Asta înseamna să faci upgrade constant, seniorii sau oamenii experimentați care știu jocul, intra la “scormonitori” după talente, creatori de conținut în backend, testeri de tehnologi noi pe zona de video, piețe in/outbound, traineri,  keystones care să creeze benchmarkuri și să fie mereu cu ochii pe piață și cu picioarele pe teren. Din foști competitori îi transformi în parteneri de echipa. Astfel nu îți faci adversari care iți cunosc modelul de business și păstrezi know-howul în interior, care reprezintă unul din cele mai importante active intangibile ale unui business. Fie el online sau offline.

Football is a Game. Champions League is a business. Coca Cola is everywhere. But it is a Heineken that upgrades the level. For those who get the big idea.

 

 

PS. I use ad prints as electronic arts

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *