Tinerețe fără bătrânețe și like-uri fără de sfârșit

Social media a avut o evoluție spectaculoasă. A crescut ca Prâslea în 5 ani cât o generație într-o 100. Deloc surpinzator, online-ul urmează patternul evolutiei vietii din offline ceea ce arată că un om de 35 de ani din online are echivalentul unuia de 75 din offline. Ignorați matematica, vârsta nu se raportează la ea.

Inițial m-am gândit să scriu despre fructificarea comunităților virtuale și transformarea lor din vin în apă, dar neavând talent pentru social media, am renunțat pe moment pentru o observație de om crescut în baltă, care a reușit să ințeleagă și peștele și vaca în aceeași măsură cu omul social și cel sociopat.

Dacă te gândești că unele generații sunt mai evoluate decât altele, încearcă să vezi ciclicitatea modelelor, mai mult decât modele care  temporar se opun sau se atrag. Acestea fiind pierdute în subsolul textelor universale, poți afla ce vârsta ai în social media și ce șanse ai să renaști la o vârstă rezonabilă, căutându-te mai jos.

Faza 1: Connecting people (echivalent vârstă 0-7 ani). Like, Love, Animal Pups.

Faza 2: Community building (echivalent vârstă 7-14 ani). Share. Comment. Creștem impreuna.

Faza pe echipe: Ciomăgeli de cartier (echivalent vârstă 14-20 ani). I-ai dat like lu’ ăla. Credeam ca suntem prieteni. Tu nu ai nicio valoare morala?

Faza 4: Influencer. Figurile bat talentul, când talentul nu e înțeles de nimeni. Comunitatea mea e mai mare decat a ta. Dar comunitatea ta are mai mulți fraieri decat a mea (ecvhivalent vârstă: 20-40 ani)

Faza 4: Hater. influencer who? (40-50 ani)

Faza 5: Ia hai, toată lumea la scara sa. Aici e peretele meu, cui nu îi convine să plece acasă. Trebuia să iți zic fuck off mai devreme dar nu mă lăsa influencingul. Nu mai am timp pentru figurile și opiniile tale, a tale sau ale tale. Eu, eu, numai eu, pentru că viața e scurtă și trebuie luată personal. (50-70 ani)

Faza Near death experience: Ca babele, cu ochiul pe vizor. Like-uri puține că așa-i la pensie, trebuie sa faci economie și oricum nu vine nimeni să iți cânte prohodul dacă lipsești de pe net.

Faza Ortu popii: I’m outta here. This shit sucks!

Ca și in offline, mulți refuză evoluția si ramân blocați intr-o bulă temporară căutând tinerețe fără batrânețe și like-uri fără de sfârșit.

Poți sa zici că ai trait o viață de om în social media dar nu toată lumea care mănâncă jăratec se transformă în armăsar. Ia uite, ce frumos vorbesc oamenii în offline. Și mai puțin. Și ochii lor spun mai mult. Și parcă nu sunt chiar așa de răi sau glam sau importanți. Nu merg cu comunitățile în portbagaj. Nu sunt zei. Unii se simt liberi. Alții se simt goi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *