ROST | 12 hotare – Călătoria lui Răzvan Voiculescu prin rosturile românești

Scriu când apuc și am laptopul la îndepmână, dar țin să scriu că am fost pe 27 noiembrie la lansarea albumului Rost | 12 Hotare, realizat de Răzvan Voiculescu, ca piesa finală a trilogiei ROST, un proiect care s-a întins pe mai bine de șase ani și a inclus și albumele „ROST – esențe, gusturi și stări românești” (2013) și „Dor de ROST” (2015).  Important nu e că am fost eu acolo, ci călătoria lui Razvan prin lumea care parcă a fugit de timp.

Am participat la câteva lansări în decursul anilor, dar la niciuna nu am vazut un salon arhiplin, oameni veniti din toate colțurile si probabil toate rosturile. Dincolo de fotografiile absolut minunate pe care le găsiți în album, echipa lui Răzvan a făcut și un documentar pe care momentan nu îl găsiți integral, dar gasiți cateva bucați mai jos, ce m-a impresionat foarte mult au fost tinerii, păstratori de rost, prezenți și ei la eveniment, și care au avut un vorbit “oleacă” despre rostul lor. Rost chemat, rost făcut, rost găsit. M-a impresionat de fapt maturitatea discursului, pe care nu îl găsesc la oameni în toată firea, cu atât mai mult cu cât nu mă aștept să îl găsesc la copii, a căror visuri de cele mai multe ori este să își caute viitorul, mai ales într-o lume care nu pare preocupată nici de viitor, nici de trecut, și cu responsabilitate spun, nici de prezent.

Trecutul și tradițiile au nevoie de păstrători, așa cum viitorul are nevoie de pionieri. Iosif, tânărul, care a studiat etnologie și a bătut dealurile în lung și în lat, cautându-și rostul, a ținut să spună în discursul său că rosturile si tradițiile se păstrează acolo unde s-au născut. Mi-a plăcut ideea sa de prostituție culturală, a tot ceea ce se folosește de tradiții, fără a înțelege rostul lor și esența lor.

În final, maestrul Grigore Leșe, a spus câteva cuvinte mari, cu argument, ancorate în prezent. Nu poți obliga prezentul să poarte trecutul. Se poate bucura de el. Îl poate cinsti. Îl poate păstra și îngriji. Dar avem nevoie și de pionieri, de oameni care să înțeleaga prezentul, să anticipeze viitorul. Pentru că nu suntem singuri pe această lume și pentru că avem responsabilități mai mari decât trecutul și decât noi înșine.

Răzvan Voiculescu este fotograf si de 7 ani caută rosturi și tradiții românești. Fotografiile și documentarele le gasiți pe blogul său,  sau pe facebook, iar albumul care are mai mult de 350 de pagini, un DVD și o hartă cu rosturi și păstrători de rosturi, îl puteți comanda prin mesaj privat pe pagina de facebook.

 

ROST. 12 Hotare

"Prin mine strămoșii se cer spre viitor" (Patricia, 24 ani, Țara Lăpușului)A sosit timpul să descoperim povești noi în rânduieli vechi de când lumea. Împreună cu Patricia și toți ceilalți eroi ai noului album de fotografie 'ROST. 12 HOTARE'. De azi într-o lună are loc lansarea piesei finale a trilogiei dedicate rostului românesc: 27 noiembrie, JW Marriott, Grand Ballroom. Avem un ROST. Îl păstrăm!(share, dacă place 🙂 Mulțumim!)

Posted by ROST – Esente Gusturi Stari Romanesti / fotografie de razvan a. voiculescu on 26 Octombrie 2017

 

"ROST 12 Hotare" cu Iosif

Cât de repede, țăranul român în vatra satului n-o sa-l mai avem. Și atunci, n-o să mai avem de unde aduna povești.(Iosif Ciunderei, 21 ani, Feldru – Bistrița Năsăud)

Posted by ROST – Esente Gusturi Stari Romanesti / fotografie de razvan a. voiculescu on 9 Noiembrie 2017

ROST. 12 Hotare

Răzvan și rădăcinile 🙂 Lumea de demult, adusă acum la suprafață…A sosit timpul să descoperim povești noi în rânduieli vechi de când lumea.Împreună cu Răzvan Roșu și toți ceilalți eroi ai noului album de fotografie 'ROST. 12 HOTARE'. Lansarea piesei finale a trilogiei dedicate rostului românesc are loc pe 27 noiembrie, la JW Marriott, Grand Ballroom. Invitat: Grigore LeșeAvem un ROST. Îl păstrăm!

Posted by ROST – Esente Gusturi Stari Romanesti / fotografie de razvan a. voiculescu on 2 Noiembrie 2017

 

Credit featured image Razvan Voiculescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *