2018 – Anul European al Patrimoniului Cultural

Anul 2018 adună o serie de inițiative culturale care să ne amintească ce ne leagă prin artă, cultură, istorie și care ne definesc ca societate în fiecare colț european. Fiecare poveste, fiecare autor, filosof sau creator a adus o urma de lumină sau de umbră, a creat cărări bătute de ceilalți în căutarea sursei de inspirație, a pietrei filosofale, a paharului sfânt, a rațiunii pure sau pur și simplu a regăsirii de sine.

Unii le numesc tradiții, alții memorii, unii le văd doar la timp trecut, dar valoarea lor este inestimabilă pentru prezent dar și pentru viitor, cu atât mai mult cu cât digitalizarea are forța de a ne desprinde de trecut, de tot ceea ce ne-a format, și e cam devreme să ne dăm seama dacă e de bine sau nu.

Astfel, ca toate poveștile remarcabile, care se repetă din când în când, e nevoie să sărbatorim cultura, universalitatea sau unicitatea sa, să păstrăm punțile către trecut și să dăm acesteia o parte din recunoștința noastră.

La nivelul Uniunii Europene, anul 2018 are toate premisele pentru un an cultural de succes. Uniunea Europeana a finațat nenumărate acțiuni culturale fie sub programul Europa Culturală sau în cadrul Erasmus+, Europe for Citizens, Horizon 2020. Mai multe detalii despre programele culturale in derulare sau proiect, le gasiți aici si un raport destul de stufos și foarte interesat despre impactul patrimoniului cultural în toate ariile de interes, strategii și direcții de dezvoltare, cercetare, studii de caz, îl gasiți aici.

La nivel local, Romania are un site, link din paltforma Comisiei Europene, neactualizat din 2017 și un Institut al Patrimoniului. Am intrat de curiozitate pe site-urile celorlalte state și este o bucurie sa intri și să vezi cu câtă viață sarbătoresc cultura și patrimoniul său. Cred că de acest lucru avem mare nevoie, să dăm viață si libertate culturii, pentru că doar astfel se poate inova, se poate crea cu adevărat ceva util care să ne dea satisfacția că putem sta demni la aceeași masă cu cei care și-au făcut măcar temele. Suntem blocați cu încrâncenare în tradiții fără să le lăsăm să se manifeste în mod liber și nu putem să avem discursuri despre inovație dacă nu înțelegem arta și cultura, locală dar și universală, pentru că suntem totuși parte a unui întreg, a unei familii mult mai mari.

Daca înca nu v-ați făcut planuri de vacanță și sunteți pasionați de călătorii în timp sau vreți sa mergeți pe urmele lui Da Vinci sau să vedeți bijuteriile arhitecturale ce se restaureaza acum in Spania, încercați acest link sau #Europeforculture și enjoy your journey.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *