Happy New Year | Pamantul mai da o tura

 

Am primit o felicitare din 1907, noroc ca am prieteni cu simtul umorului la purtator. Dar m-a prins curiozitatea rapid, ca o pisica gata sa se intinda la marginea semineului si sa dea swipe printre cartonase vintage de urari istorice la fiecare celebrare a anului sau dupa logica fizicii, a faptului ca pamantul s-a rotit suficient pana ne-a adus de unde am plecat. La “noroc si sanatate ca-i mai buna decat toate!” . De unde am inceput?

Un mic google search spune asa… anul 45 B.C, 1 Ianuarie intra in vigoare calendarul Iulian, adica dupa ce Iulius Caesar a devenit dictator si a spus ca vechiul calendar are nevoie de reforma. Calendarul roman, introdus prin secolul 7 B.C incerca sa tina pasul cu fazele lunii, dar era mereu…defazat. Ba chiar, on top of this, pontificatul abuza de autoritatea sa, oh the irony, pentru a modifica datele si a adauga zile, pentru a prelungi termenele politice sau a-si baga nasul in alegeri.

Caesar a angajat un astronom pentru a regla calendarul cu fazele lunii pe intreg anul solar. Anul a fost calculat la 365 si 1/4 zile, iar Caesar a mai adaugat vreo 67 de zile la anul 45, facand ca anul 46 B.C sa porneasca de la 1 Ianuarie si nu Martie. Tot Caesar a decretat ca o data la 4 ani, luna Februarie sa adauge o zi pentru a tine ciclul la pas.

Din pacate, in Europa medievala, celebrarea anului nou a fost considerata pagana si total necrestina, fiind inlocuita cu o idee noua de festivitate, cea a circumciziei lui Isus. Mai tarziu, punand cenusa peste calculul astronomic a lui Caesar, ca nu a calculat corect numarul de zile, 365.242199 zile, in loc de 365.25 astfel aparand o diferenta de 10 zile pana in secolul 15, Papa Gregory a venit cu un nou calendar, facut cu un astronom iezuit, iar in 1582 a aparut calendarul gregorian, moment din care s-a decretat, din nou, sarbatorirea noului ciclu anual, si implicit a noului an festiv.

Petrecerile ca petrecerile, toate sunt la fel, recunosc ca am facut o calatorie in timp sa vad cum se faceau urarile, cum aratau felicitarile si ce semnificau ele.  Delicate, asta cred ca este cuvantul care le descrie cel mai bine, frumos si atent desenate, foarte…colorate, comparate cu minimalismul contemporat in design, chiar dau un sentiment de bunastare si veselie, ceea ce ma duce la concluzia ca un design minimalist nu a dus la less consumption ci doar la less design. Probabil graficieni satui de prea mult, cu bagaje pline de caltabosi sau curcani sau emotiile agresive ale lui trebuie, trebuie sa mananci, trebuie sa faci,  fara sa explice nimeni, ma da’ de ce trebuie, samanta aia de om care isi pune intrebari, care vrea sa stie macar ratiunea sau semnificatia unei traditii. pentru ca trebuie si asa se face. si cred ca atunci li s-a taiat maioneza  si au zis gata, trecem pe minimalism, ca astia oricum nu stiu ce sarbatoresc.

 

In toata arhiva, de la princeton la punch si harper, de carduri si urari si desene am gasit foarte mult simbolism, unele sunt chiar creepy, dar la fel de frumos desenate, tot ramai cu impresia ca ai invatat ceva din inchiderea ciclului si ca poate totusi trecerea dintre ani, inseamna mai mult.

 

Timpul care ne este dat, nu poate fi fractionat, trebuie trait, iubit, alaturi de cei dragi, cu amintiri care sa iti implineasca sufletul, cu oameni ajutati de bine nu din interes, cam cu atat vom pleca, nu cu case sau diplome sau averi. Toate iluziile, mandriile, succesele si pozitionarile pe care ni le facem despre viata sunt constructii care depasesc sfera intelegerii umane, indiferent cum sunt numite in metastiinta. Exista cateva lucruri pe care trebuie sa le lasati din bagajul ideilor dogmatice: greseala, asteptarile noastre in raport cu ceilalti si erorile din intelegerea cuvintelor. Nu desconsiderati forta adevarului, iar acesta va lucra in slujba voastra.

Sa aveti un an plin de viata, de bucurie, de iubire adanca, de respect, de apreciere acolo unde este cazul.

Sa fiti binecuvantati cu adevar, nu uitati ca a spune adevarul este mai important decat a vorbi frumos dar fals. Pentru cei mai dezvoltati cultural, sa tineti drapelul sus si cu simtul umorului si sarcasmului ca penite ascutite care indreapta erorile, imblanzesc vulpile sau il mai ciocanesc pe satanel cand isi baga coada unde nu ii fierbe oala.

2019 este si un an de final de ciclu pentru asezarea planetelor, asa ca va doresc din tot sufletul sa aveti ratiune si spirit.

La multi ani!

Doina

   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *