Ceea ce Mark nu a înțeles, Elon nu a spus

– Auzi fată, ce a făcut aia? Mici in foi de viță.

– Face pe deșteapta. Bărbatu tre să îl ții cu aceeași mâncare. Repetat, nu schimbi rețeta. Când s-o duce la alta să mănânce sarmale, să îl lovească nostalgia. De asta avem tradiții, să te întorci mereu în același loc, ca un câine cu lesa scurtă.

– Oricum, sa știi că Gică pare mai inspirat la birt de când bea altă berică.

– Cine mă? Ăla? Cine e ăla? Ce vrea?

Întrebari pe care le auzi tot timpul, e mai importantă utilitatea sau inutilitatea omului decât conținutul sau calitatea sa.

Mici picanterii plictisitoare cu oameni care tot anul se flegmuiesc și își sapă unul groapa celuilalt, dar tot timpul se împacă la mici. Ai fi tentat să zici la Paște, dar nu. Oamenii se împacă la grătarul cu mici.

Când se duc în concediu în Grecia, nici Veta, nici Geta nu întreabă cine a gătit ‘cordonul bleu’, cât de inspirațional este bucătarul și cu ce se mai ocupă ospatarul. Nu îi afectează cu nimic, nici succesul lor, nici durerea lor nu pot fi subiecte interesante pentru cei învățați să se raporteze constant la cei din vecinătățuri. De la căruța din ogradă, pifteaua din tigaie sau merele coapte în subconștient, cam acesta este mersul din groapă în canalizare al comunităților mici. Pe ici pe colo, găsești mici căutători de giuvaieruri pentru a da o notă deosebită intelectului ca o mașină nemțească parcată subtil dar ostenativ în centrul satului.

Comunitatea, departe de a fi paralela unui mușuroi de furnici, schițează și dictează forme de judecată fie pro, fie contra, unde piesele centrale își caută alianțe și ficțiuni pentru a rămane mereu în mijlocul atenției. Nu poți fi popular și intelectual în același timp. Așa că unii își bat pozitivul ca un zâmbet ân cuie, în timp ce alții abia așteaptă o controversă, au nevoie de contra. Contra dă valoare, semnificație și iluzie de putere ce coagulează și te încoronează, în același timp în care ignoranța ia forma unei prejudecăți mai ales dacă ignorantul poate să iți taie craca precum sabia unui cavaler templier.

Of course, mă refer aici mai mult la social media, unde marketingul individual și opoziția acestuia pârjolesc cu tastatura cam tot ce mișcă. Undeva, luptele se dau între cei care iși construiesc imperii pe seama comunităților agramate și instabile moral și retoric, în mare parte, în timp ce țin discursuri pentru educație, cazuri sociale și democrație, deși zbori din imperiu dacă nu dai cu love and worship, și între cei care văd falsul, kitchul, ipocrizia și de foarte multe ori, incultul/a. Totuși trebuie sa le facă cineva și pe acelea. Printre ei, se strecoară oamenii cu bun simț, dar cum ziceam mai sus, contează utilitatea omului, nu valoarea sa. Bad community habit.

Facebook de Romania a devenit o comunitate mică, înghesuită, sulfuroasă, de parca e o baltă în craterul unui vulcan adormit, ai senzația că toată lumea cunoaște pe toată lumea, intri de dimineață, și la orice oră, ca într-o piață gălăgioasă în care voce peste voce… Ceapăăăă în catifeaaa, Castraveeeți! Castraveeeți vă dăăăăăm!  Ia fă și dă cu like, să iti dea Dumnezeu sănătate că altfel te ia mama dreacu dacă te apuci să comentezi ca deșteapta. Nu clipesc, că am ochi de pisică, aveam senzația că am ieșit la plimbare în parc, dar na, zânele au cohones, eu îl am pe Drogon cu frații lui și niciunul nu mănâncă mici, decât când aud… Dracarys.

Și aici, slavă cerului și eterului intervine inteligența artificială, care frizează capete de influenceri. Ceea ce Mark nu a înțeles, Elon nu a spus. Inteligența artificială are capacitatea de a te releva în cele mai întunecate colțuri ale minții, individuale și colective, indiferent câte cuvinte cu love, zâmbete și in/cultură învârți. Algoritmii au o viață relativ scurtă, pentru că sunt programați astfel încât să niveleze și anihileze orice formă de putere și influencing (swarm technology, fish based behavior, your hat sir). You can cheat me with your smile, but you cant cheat the sentinel. Social media încă nu a terminat partea de comunities building. Nu se numește personal media. Nu a fost niciodată făcut pentru your own personal gain, deși ai fi tentat să crezi că influențezi ceea ce de fapt canalizezi.

Pe final, recunosc că mi-ar plăcea să văd mai mulți exploratori decât influenceri, experți și royalties ai unor comunități cu retard mintal considerabil, într-o lume care e la începuturile sale, deși istoria a aratat ca nevoia de worship si adrenalina mulțimilor iau mințile oamenilor, chiar dacă au început cu 3 glume și doua scamatorii digitale.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *